Compostor de resturi vegetale din paleți reciclați

16 iun. 2020
2 229 Vizionare

Compostul este un îngrășământ agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale.
Deșeurile casnice și resturile vegetale din grădină pot fi reciclate cu ajutorul compostării, o metodă ușor de aplicat în orice gospodărie.
În compostor vom arunca materiale bogate în azot : plante și flori, coji de ouă, resturi de legume și fructe, zat de cafea, resturi de ceai, bălegar proaspăt.. Și materiale bogate în carbon: ramuri, resturi de lemn, hârtie, carton, coji de nuci sau alune, frunze și iarbă uscată, păr, rumeguș, pământ, mraniță din ghivece... Raportul ideal între azot și carbon se pare ca este 1:20 adică o parte azot 20 părți carbon....dar adevărul este că nimeni nu stă să cântărească materialele aruncate la compostare... trebuie să fie totuși mai multă parte uscată (carbon) decât parte umedă (azot).
Compostul astfel obținut îl putem folosi la producerea răsadurilor sau ca îngrășâmânt natural pentru plante, flori si pomi.

Comentarii
 • Eu nu am mai avut timp sa scot picioarele la paleti, direct 4 paleti in picioare, legati cu sarma si gata. In 10 minute am terminat treaba.

  Ionut PostolacheIonut PostolacheAcum 3 luni
  • @La Tara il tineti acoperit cu folie? Ca unii zic ca se composteaza mai repede.

   Ionut PostolacheIonut PostolacheAcum 3 luni
  • Noi facem din prea-puțin nu din prea-mult! A trebuit să luăm dintr-o parte ca să punem în altă parte...fiecare face ce poate și mai ales cu ce poate! Felicitări pentru lucrul făcut rapid!

   La TaraLa TaraAcum 3 luni
 • salut.daca poti sa imi spui te rog dupa ce umpli compostorul cu resturi vegetale dupa cateva zile faci un amestec sau le lasi asa cateva luni si apoi adaugi in gradina pamantul rezultat?multumesc.

  danydanyAcum 4 luni
  • Le las acolo până la anul. Se va composta totul.

   La TaraLa TaraAcum 4 luni
 • Super bravoo.. La voi cum este vremea? in Gorj ploua de o saptamana

  Ana PopaAna PopaAcum 4 luni
  • Mulțumim! A plouat și la noi în reprize. Până acum e totul bine, mulțumim lui Dumnezeu pentru ploicică, era secetă în SE.

   La TaraLa TaraAcum 4 luni
 • Buna ziua,am o problema cu rosiile se pateaza frunzele o fi mana,ce sa le fac?Si mai avorteaza din flori.

  Viorica VioViorica VioAcum 4 luni
  • Bună ziua. Pentru avortarea florilor încercați soluția de acid boric. Pentru mană e cam dificil, odată instalată greu mai scăpăm de ea...

   La TaraLa TaraAcum 4 luni
ROones